Преди и след новогодишно – за вдъхновението ;)

Тия дни (и нощи) – преди и след новогодишно, си мисля много – отново! – за вдъхновението. 🙂

Повечето от вас знаят, че това си ми е тема. По много причини – и лични, и професионални. През изминалата 2016 г. много неща се случиха в посока развитие на вдъхновението лично за мен, а чрез мен – и за много други приятели и познати.

Много съм щастлива и още по-заредена от десетките обратни връзки, които получавам най-вече на лични съобщения, или при жива среща, от вдъхновени от снимките на моите изгреви, залези и други фотографии хора (близки или не толкова близки), които звучат приблизително така: заради теб се вдъхнових да ставам рано; искам да посрещам изгревите и аз! ще направя опити да ставам сутрин и да го правя!; дори само няколко пъти станах за изгрева, но толкова ми хареса, че ще променя режима си, за да ми се случва по-често!; толкова е зареждащо да виждам изгряващото слънце, да се изкачвам по скалите, за да го посрещам – благодаря ти!; влизам в профила ти във ФБ да видя поредния изгрев или залез, имам нужда от тази дневна доза вдъхновение!; няма как да успявам за изгревите, но залезите определено ще гледам да изпращам!; реших да си купя фотоапарат и да снимам, като гледам как ти се кефиш да снимаш..!; нямам фотоапарат, но искам да имам, посъветвай ме какъв и от къде да си купя, че да започна и аз да развивам това хоби; мислех си, че съм от малкото хора, които се реят в облаците, чудесно е, че сме повече; колко хубаво, че още някой изразява любовта си към небето, облаците и слънцето … и т.н. и т.н. И това е само един от аспектите на вдъхновението, което заразява. По-нататък ще пиша и за другите аспекти, защото те са много.

За мен е изключително ценно да виждам, че просто изразявайки свободно себе си, споделяйки какво ми харесва, какво ме впечатлява, какво обичам или какво ме вдъхновява, съм станала причина за много положителни промени в хората около мен! Разбира се, когато го правя професионално, чрез коучинг и насоки, това се постига целенасочено, но тук говоря за съвсем друг момент. А някои от промените са:

 • начало на вглеждане в собствения си режим на живот и ежедневие, в собствените си навици;
 • начало на промяна на режима – по-ранно ставане, посрещане на изгрева, изпращане на залеза, повече дисциплина в ежедневието;
 • начало на промяна на някои лични навици;
 • повече енергия за ежедневните дела;
 • множество себе-осъзнавания и чувство за принадлежност;
 • начало на по-свободно себеизразяване;
 • преодоляване на някои лични страхове, стопове, задръжки и т.н.

Хора, по-близки или по-далечни приятели – благодаря ви, че се в-дъх-новявате и се осмелявате да разкривате и откривате аспекти у себе си, които не сте виждали или усещали преди това! ❤ Каквато и да е причината за това разкриване, откриване и разгръщане – СТРУВА СИ!!

Ето и няколко въпроса и насоки, които помагат още повече в този творчески процес, ако искаме да бъдем още по-често вдъхновени и да се чувстваме по-свободни:

 • Какво радва лично ТЕБ? Знаеш ли? ОТКРИЙ ГО!
 • Ако вече си го открил или го знаеш – осмели се да му се радваш с цялото си същество!
 • Изразявай се свободно – кога най-много се чувстваш себе си?
 • Кога се чувстваш най-свободен, най-разгърнат?
 • Изследвай със СТРАСТ– наблюдавай, експериментирай, опознавай, пробвай!
 • Какво забеляза днес, какво чу, какво усети? Какво те впечатли, докосна, развълнува в днешния ден?
 • Какво те зареди, какво ти даде енергия?
 • Какво те направи да се усмихваш?
 • И да си спомним – Животът е прекрасен, да си го позволим! Да си позволим да не скучаем! 🙂

 

Споделям и един цитат от американския писател Хенри Милър, който напълно ми откликва:

“Развийте у себе си интерес към живота такъв, какъвто го виждате в хората, нещата, литературата, музиката – светът е толкова разнообразен, в него пулсират неизчерпаеми богатства, красиви души и интересни хора. Забравете за себе си.”

 

 

dsc04158-1

dsc03653-1

dsc04200-4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s